Glasfusing Dordrecht

Van een vierkante meter transparant glas naar een creatie door u bedacht


Vensterglas

De cursus begint om eerst glas te leren snijden met een glassnijder en het glas te breken met een glastang. Het eerste glas wat je hiervoor gebruikt is vensterglas.

Tekening en idee

Als je dat enigszins onder de knie hebt. Ga je een patroon uittekenen bestaande uit vierkanten, rechthoeken, driehoeken, stroken etc. Nog geen ronde vormen omdat dat meer vaardigheid vereist.

Kleurkeuze

Als het patroon getekend is, kies je de kleuren die je wilt gebruiken.Het gekleurde glas wat gebruikt wordt is Oceanside 96.

Snijden/Slijpen

Dan ga je de vormen in glas, volgens het patroon wat je getekend hebt snijden. Als dit compleet is, kan je zo nodig slijpen om de stukken beter tegen elkaar aan te leggen. Daarna wordt het glas gereinigd.

Verdere uitvoering

Als dit klaar worden de losse stukken glas op een transparante plaat gelegd, dit is nodig om de losse stukken op een mooie manier met elkaar te kunnen versmelten in de glasoven.

Primer

De werkstukken die in de glasoven gefused worden, worden op een stenen plaat gelegd die van tevoren met primer bewerkt is, deze primer zorgt ervoor dat het glas niet versmelt aan de plaat.

Fusen

Het zogenaamde versmelten ook wel fusen genoemd gebeurt met een toptemperatuur van ongeveer 800 °C dit levert in dit voorbeeld een plaat op.

Slumpen

Deze plaat kan je op een mal plaatsen bijvoorbeeld de vorm van een schaal en opnieuw in de oven plaatsen. Door het stookprogramma neemt de plaat de vorm aan van de mal.Dit heet slumpen.

Als je dit eerste werkstuk gemaakt hebt, heb je een basis om vrij te gaan werken. Vanzelfsprekend word je geholpen om ideeën te ontwikkelen en word je begeleid om te kijken, wat je wilt maken en of dat technisch haalbaar is.

Naarmate je langer bezig bent zal je in staat zijn moeilijker werkstukken te maken waarin je eigen creativiteit voorop staat.

06-10731570

glasindordt@gmail.com